

GOVERNOR'S COMMITTEE ON DISABILITY ISSUES AND EMPLOYMENT

Employment Security Department
P.O. Box 9046
MS: 6000
Olympia, Washington
98507-9046
Olympia (360) 890-3778
Toll Free Fax 844-935-3531

New Member Orientation – Minutes

March 6, 2024 2:00-3:30 pm

2:00 pm Welcome, Presenter and Staff Introductions, Housekeeping Information (5 minutes) Damiana Harper, Chair, GCDE Megan Mason-Todd, Chair, GCDE Membership Subcommittee Elaine Stefanowicz, GCDE Staff, Program Coordinator

> Folks welcomed. Staff and presenters introduced. Housekeeping items reviewed. Circle back to Patti.

2:05 pm New Member Introduction (5 minutes) Include: Name, pronouns if you are comfortable, and a fun fact about yourself Megan Mason-Todd, Elaine Stefanowicz New Members

New members:

Lyn: Carolyn, goes by Lyn, he/she pron, worked for GCDE with DBTAC (new perspective/opportunity).

Nancy: Happy to be here, she/her pronouns, has over 200 pairs of shoes.

Susan: Not present for intros (joined late, sorry, looped back). Was on for 6 years in the early 2000's. Retired, moved, came back in action (lost her spouse – new norm). HOH (HLAA pres. – inv. in dis. Comm, excited to increase equality/engagement). Brit: They/them pronouns, grad UW law, planted 13k onions this summer.

Steve will have to reschedule (we can record the meeting).

Name, pronouns if comfortable, fun fact about yourself.

2:10 pm **GCDE History, Mission & Vision Statements** (8 minutes) *Elizabeth Gordon, Executive Director, GCDE*

> Elizabeth shared screen (can send after) reviewed items such as the GCDE mission (new) and vision statements, history, examples of work, and core values.

- 2:18 pm **Stretch Break –** *including ASL interpreters* (5 minutes)
- 2:23 pm **GCDE Org Chart, Coordinating Committee** (8 minutes) Damiana Harper Elizabeth Gordon (Relationship with ESD)

Elizabeth and Damiana reviewed the GCDE Org chart.

2:31 pm **GCDE Funding and Budget** (5 minutes) *Elizabeth Gordon*

Elizabeth reviewed the GCDE budget and funding.

- 2:36 pm **Programs and Projects** (30 minutes)
 - Community Outreach Marsha Cutting, Chair (5 mins)
 - Accessible Communities Steve Lewis, Chair (5 mins)
 - Governor's Employer Awards Yvonne Bussler-White, Chair
 - Youth Leadership Forum Kristin DiBiase, Chair (5 mins)
 - Legislative Subcommittee Amy Cloud, Chair (5 mins)
 - Membership *Megan Mason-Todd, Chair (5 mins)*

Subcommittee chairs each gave a brief 5 minute overview of their subcommittee work. Damiana recapped our visioning work.

3:06 pm Roles and Responsibilities, Position Descriptions, Member Participation (8 minutes) Damiana Harper, Megan Mason-Todd Damiana and Megan reviewed about roles, positions, and participation.

3:14 pm Ethics and Conflicts of Interest (8 minutes) Elizabeth Gordon, Megan Mason-Todd

Elizabeth reviewed ethical considerations such as general items, cross-disability, PEAR, conflicts of interest, things to remember, and the OPMA.

3:22 pm **Questions** (8 minutes) *All*

Q & A: can also be emailed.

How many subcommittees should we join. 1-2 (may be different now with committing to tasks as opposed the full work). What happened to emergency mgmt.? Done under DES, WASILC. Went away, absolved into other parts of state govt., has likely happened with multiple groups. If there's something you want to bring forward, you can do that. CO sometimes. Reminder about mentors for other questions/ideas/processes.

3:30 pm Adjourn